Vedtekter for Sølvsmiekvartalet velforening

5748B/EP/OF 29.6.1987. Oppdatert senest 21. mars 2023.
Vedtektene gjelder for kvartal 23 03 02: Steenstrups gate / Helgesens gate / Fossveien / Seilduksgata.


Velforeningen ble stiftet i forbindelse med byfornyelsen på 1980-tallet. Stiftelsen av foreningen, og felles forvaltning av fellesareal og felleshus, var en betingelse for tilskudd fra kommunen til fornyelsen av bakgården i Sølvsmiekvartalet.

Vedtektene er utformet i henhold til fornyelsesavtaler og utbedringsavtaler, tinglysingserklæringer og kommunens minstekrav ved utbedring av fellesareal.

§1 Organisasjon

Fellesarealet og felleshuset forvaltes av Sølvsmiekvartalet velforening. Det øverste organet i velforeningen er årsmøtet, der 10 representanter har stemmerett, en fra hver av eiendommene som har rett til å benytte felleshuset og fellesarealet.

De ti representantene sitter også i kvartalsstyret, som er det øverste organet mellom årsmøtene.

Årsmøtet velger et arbeidsutvalg, som ivaretar den daglige driften av felleshuset og fellesarealet mellom årsmøter og kvartalsstyremøter.

§2 Årsmøtet

Hver enkelt gård velger en representant til årsmøtet. Representanten skal eie eller bo i den gården personen representerer. Det er bare representantene fra gårdene som har stemmerett på årsmøtet, men alle som eier eller bor i kvartalet, har møterett.

Årsmøtet skal avholdes senest 31. april. Arbeidsutvalget skal sende ut innkalling til årsmøtet senest seks uker før årsmøtet avholdes. Saker til årsmøtet må meldes arbeidsutvalget senest fire uker før årsmøtet, og fullstendige sakspapirer må sendes ut senest tre uker før årsmøtet.

§2.1 Årsmøtesaker

Årsmøtet skal behandle følgende saker:

  1. Godkjenne årsmelding.

  2. Godkjenne årsregnskap.

  3. Godkjenne revisjonsberetning.

  4. Vedta medlemskontingent.

  5. Vedta budsjett.

  6. Velge arbeidsutvalg.

  7. Velge valgkomite.

  8. Velge revisor.

§2.2 Valg av arbeidsutvalg

Arbeidsutvalgsmedlemmer må selv eie eller bo i Sølvsmiekvartalet. Minst halvparten av gårdene i kvartalet bør være representert i arbeidsutvalget, og arbeidsutvalgsplassene bør gå på rundgang mellom gårdene. Arbeidsutvalget konstituerer seg internt.

Arbeidsutvalgets medlemmer skal velges for to år, og om lag halvparten av arbeidsutvalgsplassene skal være på valg hvert år.

Årsmøtet skal velge arbeidsutvalgsmedlemmer etter denne framgangsmåten:

  1. Velge arbeidsutvalgsleder.

  2. Velge 4-8 arbeidsutvalgsmedlemmer.

§2.3 Valg av valgkomite

Valgkomiteen bør bestå av 2-3 medlemmer. Kun personer som eier eller bor i kvartalet, kan være medlem. Deltakelse i valgkomiteen bør gå på rundgang mellom gårdene.

§3 Kvartalsstyret

Hver enkelt gård velger sin representant til kvartalsstyret. Representanten skal eie eller bo i den gården personen representerer. Det er bare representantene fra gårdene som har stemmerett på kvartalsstyremøtet, men alle som eier eller bor i kvartalet, har møterett.

Arbeidsutvalget skal innkalle kvartalsstyret når det anses nødvendig, minst en gang mellom årsmøtene.

Kvartalsstyret kan også innkalles når minst to av kvartalsstyrerepresentantene krever det skriftlig og oppgir hvilke saker som ønskes behandlet.

§4 Arbeidsutvalget

Arbeidsutvalget står ansvarlig for den daglige forvaltningen av fellesarealet og felleshuset.

Arbeidsutvalget skal ha minst to møter mellom årsmøtene.

Arbeidsutvalget plikter å informere kvartalsstyret om sin virksomhet.

Et arbeidsutvalgsmedlem har rett til å tre tilbake før funksjonstiden er over, men skal gi rimelig forhåndsvarsel til arbeidsutvalget.

Kvartalsstyret kan, etter vedtak av minst to tredjedeler av avgitte stemmer, kreve at et arbeidsutvalgsmedlem skal fratre før utløpet av funksjonstiden.

§4.1 Arbeidsutvalgets legitimasjon / fullmakt

Arbeidsutvalget kan, innenfor rammen av budsjett og formålsparagraf, inngå avtaler på vegne av velforeningen.

Arbeidsutvalget har fullmakt til å disponere midler (jfr. §5) for å kunne oppfylle velforeningens formål (jfr. §6).

Arbeidsutvalgslederens underskrift binder velforeningen.

§5 Medlemskontingent

Hver leilighet i kvartalet er medlem i foreningen. Hvert medlem betaler en medlemskontingent. Medlemskontingentens størrelse avgjøres årlig på årsmøtet.

Innbetaling skjer ved at hver gård betaler til velforeningen det beløpet som tilsvarer antall leiligheter i gården.

Kontingenten skal dekke utgifter til vedlikehold av fellesareal og felleshus.

Ved eventuelt opphør av ordningen med felles administrasjon til å vedlikeholde fellesareal og felleshus, skal vedlikeholdsfondet brukes til drift av fellesareal og felleshus.

§6 Forvaltning av fellesareal

Kvartalsstyret  skal forvalte fellesarealet i samsvar med inngåtte utbedringsavtaler og  kommunens minstestandard, herunder sørge for at fellesarealet blir brukt i samsvar med intensjonene til lek og oppholdsareal for kvartalets beboere. Styret kan dessuten ta initiativ til å videreutvikle og  forbedre arealet. Kvartalsstyret har ansvar for drift og vedlikehold av felleshus.

a) Nødvendig vedlikehold.

Kvartalsstyret har ansvar for at det blir utført nødvendig vedlikehold av fellesarealet som blant annet:

– Stell og fornying av grøntarealene innenfor gangveien rundt det indre fellesarealet.

– Stell og fornying av fast dekke.

– Nødvendig reparasjon og utskifting av lekeutstyr, benker, bord og lignende. Den private sone er den enkelte eiendoms ansvar.

– Fjerning av søppel, samt hindre at fellesarealet brukes til parkering av motorkjøretøyer og lagring av større gjenstander.

–  Området mellom gangveien og husveggene er den enkelte eiendoms ansvar å  holde vedlike, men kvartalsstyret kan komme med pålegg om vedlikehold i  den private sone dersom det forsømmes, så som klipping og gjødsling av  plen, luking, beskjæring og gjødsling av buskareal, utskifting av døde planter, utskifting av lekeutstyr, benker osv.

Kvartalsstyret finner selv fram til hvordan vedlikeholdet skal utføres f. eks. ved:

– Fellesdugnad

– Sette bort arbeidet til vaktmestertjenester, gartner eller lignende

– Turnustjeneste (hver gård har ansvaret i en gitt periode)

– Hver gård får en del av arealet som den er ansvarlig for.

b) Større omdisponeringer av fellesarealet

Større omdisponeringer av bruk og utforming av fellesarealet kan ikke foretas  uten at det foreligger samtykke fra kvartalssturet og fra de enkelte  eierne jfr. Inngåtte avtaler. Er man i tvil om omdisponeringen vil være i  strid med minstekrav ved utbedring av gårdsrom i boligkvartaler i indre  by og /eller i strid med inngåtte avtaler, skal kommunen v/boligetatens  utbyggingsavdeling kontaktes. Beboerne skal på forhånd ha muligheten  til å komme med synspunkter til større omdisponeringer av fellesarealet  gjennom sin kvartalsstyrerepresentant.

c) Konfliktløsing

Kvartalsstyret skal fungere som et konfliktløsende organ der det oppstår uenighet om bruk, vedlikehold og lignende av arealet.

d) Sosiale aktiviteter

Kvartalsstyret kan ta initiativ til fellesaktiviteter som gårdsromsfester, tiltak for barn og eldre osv.

§7 Forvaltning av felleshus

Velforeningen er overordnet ansvarlig for forvaltningen av felleshuset, og arbeidsutvalget har det daglige ansvaret. Arbeidsutvalget kan selv organisere vedlikehold, renhold og utleievirksomhet.

Felleshuset kan benyttes både av beboere, eiere og eksterne. Leietakere betaler en rimelig leie som blir fastsatt av velforeningens årsmøte. Inntektene skal gå til velforeningens drift.

§8 Endring av vedtektene

Endring av vedtektene kan bare besluttes av årsmøtet med minst to tredjedeler av de avgitte stemmene.

Vedtekter som endres i strid med fornyelsesavtaler, utbedringsavtaler, tinglysingserklæringer og minstekrav ved utbedring av fellesareal er ikke gyldige.